Câinele meu este bucuria mea!

Rase de câiniCâine ciobanesc din Asia Centrală sau Alabai

Câine ciobanesc din Asia Centrală sau Alabai

CÂINE DE PĂSTOR ASIA CENTRALĂ

Rusia, Asia Centrală.

Descriere:

Alabai, sau așa cum se numește în mod obișnuit Câine ciobanesc asiatic central, folosit de păstorii popoarelor din Asia Centrală ca un adevărat protector al turmei.

Câine ciobanesc din Asia Centrală sau AlabaiCiobanesc Alabai cunoscut sub mai multe nume, inclusiv Turkmen Alabay și Câine ciobanesc asiatic central (SAO). În Rusia, ea este uneori numită Wolfhound, ceea ce poate însemna literalmente capacitatea ei de a rezista și de a învinge chiar și un lup. Acest câine este răspândit în principal în Asia Centrală, iar instinctul său îl face ideal pentru a fi un gardian impecabil de turmă.

Cea mai apropiata ruda Alabaya poate fi numit Mastiff tibetan, același molossoid tipic ca SAO. Rasa a evoluat în mod natural fără prea multă intervenție umană timp de aproximativ 4000 de ani, dar nu se știe prea multe despre adevăratele sale origini. Cu siguranță, în venele acestei rase există sânge mixt de câini asiatici antici, precum și câini de păstorire din diferite triburi nomade și chiar câini de război din Mesopotamia. Unele surse sugerează că este posibil să fi însoțit mongolii în timpul invaziei Europei Centrale și de Est.

Cea mai comună rasă de câini de astăzi în Rusia, Iran, Afganistan, Tadjikistan, Uzbekistan, Turkmenistan, precum și în Siberia.

Rasă Alabai, prin însăși natura sa, este foarte independent și timp de secole a păzit ciobanii nomazi și turmele lor, a însoțit caravanele comercianților și a avut grijă de casele proprietarilor lor, respectând condițiile celei mai severe selecții naturale. Și, deși în prezent, principala distribuție a acestei rase se află în Asia Centrală, ea începe să fie crescută în SUA și Europa. Rasa este recunoscută de FCI (Federation Cynological International) și ACA (American Cynological Association).Câine ciobanesc din Asia Centrală sau Alabai

Acesta este un câine masiv pe care îl putem găsi în diverse culori, atât cu părul scurt, cât și cu părul lung. În ciuda dimensiunilor și aspectului său amenințător, este un câine foarte moale și afectuos, cu copii și familie cu care trăiește, precum și cu alte animale, în special cele mici. Situația se schimbă în fața ochilor noștri dacă Alabai simte că teritoriul său este amenințat, devine dur și agresiv, gata să apere cu orice preț casa și locuitorii acesteia, chiar dacă prețul este viața lui.

Acest câine nu este pentru toată lumea și are nevoie de un proprietar care să aibă experiență cu rase atât de mari și nu are o forță fizică puternică. El, desigur, nu este potrivit pentru apartamentele și locuințele orașului care nu sunt foarte spațioase, dimpotrivă, are nevoie de spații deschise mari, astfel încât să se poată dovedi în cel mai bun mod posibil în rolul care îi este aproape, și anume, în protejarea teritoriului și a turmei. În ciuda faptului că este un câine de pază, în unele regiuni Alabaya încă folosit pentru lupta interzisă a câinilor.

Deși în multe țări dezvoltate, lupta cu câinii este un sport ilegal, sângeros și barbar, în unele țări acest fenomen nu este doar obișnuit, ci și destinat să determine adevărata natură a câinelui, mai ales dacă este vorba de o rasă de câine de pază sau de gardă.

Câine ciobanesc din Asia Centrală sau AlabaiAvând în vedere că în țările mai puțin avansate din punct de vedere tehnologic, unde creșterea bovinelor se dezvoltă pe teritorii întinse, uneori bogate în prădători, rase precum Alabai, deși considerate parte a familiei, ele au un rol foarte specific. Ei trebuie să poată proteja turma. Ei trebuie să-l protejeze de animalele sălbatice și agresive și, prin urmare, trebuie să fie capabili și să știe să se protejeze.

În acest articol, nu vom discuta dacă această mentalitate este corectă sau nu în raport cu prietenii noștri cu patru picioare. Aceste informații pot fi un bun aliment pentru gândire pentru a înțelege varietatea diferitelor realități în care s-ar putea găsi un câine. Un câine, care de multe ori pentru a supraviețui, este forțat să-și arate nu numai instinctele bune, ci și cele care au fost dezvoltate în el de mii de ani pentru a se putea proteja pe sine și pe familia sa.

Ce este el cu adevărat, Alabaiul nostru?

Ciobanesc Alabai - câine liniștit, stabil moral, se distinge prin mândrie și calm. Este un câine independent, foarte fiabil și niciodată agresiv, cu excepția cazului în care există un motiv pentru acesta. Din fire, el este foarte neîncrezător față de străini, dar nu va dezvălui niciodată acest fapt în exterior, păstrând extrem de calm.

În tinerețe Alabai tinde să fie jucăuș, dar pe măsură ce crește, se dedică să lucreze ca gardian. Se arată întotdeauna ascultător și atent la nevoile stăpânului său, fiecare gest pe care îl înțelege la propriu. Dacă este dresat, poate fi un excelent câine însoțitor.Câine ciobanesc din Asia Centrală sau Alabai

Rase de câini Alabai, de regulă, sunt foarte buni și afectuoși în relațiile cu copiii și familia lor. Evident, având în vedere dimensiunea lor, trebuie să se acorde atenție atunci când interacționează cu copii foarte mici. Nu au probleme grave cu alte animale care trăiesc pe teritoriul lor, cum ar fi pisicile sau alți câini, mai ales dacă sunt de dimensiuni mici până la medii.

Chiar și în raport cu animalele „extraterestre”, Alabai mai degrabă pacient, cu excepția cazului în care sunt percepute ca o amenințare pentru familie sau turmă. Sunt câini de familie care își doresc și caută o companie constantă zilnic.

Alabai este nevoie de mult spațiu și de multe ori îl vei putea vedea staționar (adesea pe un deal) de unde poate observa întreaga zonă pe care ar trebui să o protejeze. Pare indiferent, dar de fapt câinele este foarte atent la fiecare lucru mic. Această calitate înnăscută a dus la faptul că SAO slab potrivită pentru a locui într-un apartament din oraș.

Câine ciobanesc din Asia Centrală sau AlabaiVom repeta, în ciuda faptului că Alabai - câine moale și amuzant, acest câine nu este pentru toată lumea! El este un păzitor, așa că are nevoie de un maestru care să-și înțeleagă nevoia de a urma instinctul. Acesta este un câine care nu este potrivit pentru proprietarii timizi sau lipsiți de experiență, deoarece scopul antrenamentului ar trebui să fie să devină un fel de conducător al haitei sale. Prin urmare, viitorul proprietar trebuie să fie ferm și încrezător, dar fără furie sau violență fizică, să lase câinele să înțeleagă că trebuie să respecte instrucțiunile sale.

Caracteristicile rasei:

Alabai - un câine mare, puternic și puternic. Capul este mare și masiv, cu o frunte plată. Botul este voluminos pe toată lungimea sa, se termină cu un nas mare negru (uneori maro). Corpul poate fi acoperit cu două tipuri de haine cu un strat foarte abundent care protejează bine câinele atât de căldură, cât și de frig:

  • scurt - de la 3 la 4 cm.
  • lung - 7 - 8 cm.

Culorile sunt foarte diverse, atât pure: de la alb la negru și mixte: de la tufiș la pătat și în orice variantă. Interzise sunt: ​​ficatul, ciocolata și culorile albastre.

În ceea ce privește mărimea, de obicei masculii au o înălțime la greabăn între 65 și 78 cm, cu o greutate de 55 până la 79 kg. Creșterea cățelelor de la 60 la 69 cm, cu o greutate de 40 până la 65 kg.

Corpul este ușor alungit, lungimea acestuia este mai mare decât înălțimea. În funcție de țara în care se află (dacă există sau nu o interdicție de andocare), urechile și coada sunt andocate. Crupul este lat, ușor ridicat, câinele are un mers asemănător galopului.

Speranța de viață:

Datorită faptului că rasa s-a format ca urmare a selecției aproape naturale, SAO au o sănătate destul de bună, practic nu au patologii ereditare.

Dar, din păcate, de regulă, la toate rasele mari, articulațiile genunchi-cot sunt cel mai slab punct: displazia articulației șoldului sau cotului este destul de frecventă la această rasă și poate fi atât boală congenitală, cât și boală dobândită.Câine ciobanesc din Asia Centrală sau Alabai

Proprietarul trebuie să se asigure că animalul de companie este hrănit corect și echilibrat, precum și că câinele primește o cantitate suficientă de activitate fizică, Alabai sunt predispuse la supraalimentare și, ca urmare, la îngrășarea excesivă. Și, după cum știți, obezitatea poate duce la alte probleme de sănătate mai grave: artroză, artrită, miozită, aritmii și infarct.

Speranța de viață cu îngrijire adecvată este de 12 până la 15 ani. La câinii fără rasă, speranța de viață rareori depășește 10 ani.MeniulMai multe despre acest subiect:Navigare

E-mail:
admin@koshachek.com
Toate drepturile rezervate © 2020.