Câinele meu este bucuria mea!

Blog15 mii de ani - oamenii de știință au stabilit vârsta raselor câinilor de sanie din nord

15 mii de ani - oamenii de știință au stabilit vârsta raselor câinilor de sanie din nord

Studii recente au arătat că câinii de sanie din nord sunt mult mai în vârstă și s-au adaptat la condițiile arctice mult mai devreme decât se credea anterior. Oamenii de știință au confirmat că primii câini de sanie au lucrat și au trăit cu oameni în urmă cu mai bine de 9.500 de ani.

În orice moment și astăzi, „cel mai bun prieten al omului” a ocupat un loc important și a jucat un rol important în viața omului din întreaga lume - fie că este un animal de companie sau un câine care lucrează. Dar răspunsul exact la întrebarea cum a apărut câinele domestic și cât de vechi sunt diferitele rase de câini este încă un mister nerezolvat.

Astăzi a fost deschis vălul secretului despre originea câinilor de sanie din nord. Oamenii de știință au descoperit că acest grup de câini s-au adaptat condițiilor dure din Arctica mult mai devreme decât se credea anterior.

După ce au studiat o moleculă de ADN extrasă din rămășițele unui câine găsit la locul unei vechi locuințe de oameni primitivi ai culturii Sumnagi, pe insula Zhokhov, cercetătorii au putut determina secvența genomului celui mai vechi câine cunoscut până în prezent, iar rezultatele au arătat, de asemenea, o adaptabilitate extrem de timpurie la viața din nordul îndepărtat al unor tipuri de câini de sanie. câini.

Până la efectuarea unor astfel de cercetări, se credea că câinele descoperit pe insula Zhokhov era un fel de primul câine antic domesticit de om și progenitorul tuturor raselor moderne de câini. Dar, datorită noilor cercetări, s-a constatat că câinii moderni de sanie nordici, precum Laika siberiană, Husky, Malamute din Alaska și câinele de sanie din Groenlanda, au cea mai mare parte a genomului lor similar cu câinele de pe insula Zhokhov.

Acest lucru poate însemna că câinii moderni de sanie nordici și tipul de câini care au trăit cu oamenii antici pe insula Jokhov au aceeași origine comună, răspândindu-se în Siberia acum mai bine de 9,5 mii de ani. Și unii oameni de știință sunt siguri că interacțiunea popoarelor din nord cu câinii antici a început mult mai devreme, în urmă cu aproximativ 15 mii de ani, ceea ce le-a permis oamenilor antici să stăpânească noi abilități, facilitând viața în condiții climatice inospitaliere. Apropo, până de curând se credea că vârsta raselor câinilor de sanie din nord este de doar aproximativ 2000-3000 de ani.

Mai departe, oamenii de știință au studiat ADN-ul a 33 de lupi siberieni vechi de 33 de mii de ani, ale căror rămășițe au fost găsite în Yakutia și a 10 câini moderni de sanie din Groenlanda. Ei au comparat rezultatele cu studii ADN de la câini și lupi din întreaga lume.

S-a stabilit că câinii moderni de săniuță din nord sunt mai strâns legați de vechiul câine care trăia pe insula Zhokhov decât cu alți câini și lupi. De asemenea, au fost găsite urme de încrucișare a câinilor cu lupi care au trăit acum 33 de mii de ani în Siberia, dar nu și cu cei moderni. Acest lucru a subliniat încă o dată că originea câinilor moderni de sanie nordică este mai veche decât am crezut înainte.

Oamenii de știință au descoperit că, printre câinii moderni de sanie din nord, câinele de sanie din Groenlanda are cea mai mică asemănare genetică cu alte rase de câini, ceea ce înseamnă că câinele de sanie din Groenlanda este cel mai probabil cea mai originală rasă de câini de săniu din lume.

Pe parcursul studiului, un fapt interesant a fost găsit pe lângă diferențele dintre câinii de sanie din nord și alte rase de câini moderni. S-a dovedit că nu au aceeași adaptare genetică la alimente bogate în zahăr și amidon ca și alți câini. Pe de altă parte, se adaptează bine la alimentele bogate în grăsimi, cu un mecanism digestiv similar cu cel întâlnit la urșii polari și la popoarele arctice.MeniulMai multe despre acest subiect:Navigare

E-mail:
admin@koshachek.com
Toate drepturile rezervate © 2020.