Câinele meu este bucuria mea!

BoliAtrofia progresivă a retinei la câini: cauze, simptome și tratament

Atrofia progresivă a retinei la câini: cauze, simptome și tratament

Vorbim despre o patologie care afectează puternic ochii și, ca urmare, viziunea: cum să detectăm atrofie progresivă a retinei la câine?

Ați observat dificultăți în mișcare și orientare în spațiul câinelui dvs. și nu știți de unde pot veni? Este posibil ca Atrofia progresivă a retinei la câini: cauze, simptome și tratamentcâinele suferă de un fel de boală și nu ați observat-o. Dacă se confruntă în mod constant cu mobilier și obstacole situate în toată casa, devine clar că are probleme de vedere.

În acest articol, veți găsi o descriere a unei boli care afectează retina ochiului și aduce încet câinele la orbire completă. Atrofia progresivă a retinei la câini, este o boală care afectează ochii: apare odată cu moartea celulelor care alcătuiesc retina.

Aceasta face parte din boli genetice ereditare: atrofia afectează diferite rase de câini de toate vârstele și sexele. Cum văd câinii cu ochii lor? Retina este situată în partea din spate a ochiului, o închide și îndeplinește funcția de a primi stimuli de lumină și de a-i transmite la cortexul vizual al creierului, care îi procesează și îi transformă într-o imagine.

Lansetele sunt celule care funcționează în condiții de vizibilitate slabă și duc la orbire nocturnă: sunt primii care suferă de atrofie progresivă a retinei câinelui. Celulele numite conuri sunt afectate în al doilea rând și provoacă orbire în timpul zilei, încheind astfel evoluția bolii.

Atrofie (atrofie progresivă a retinei, PRA) Acționează lent: viziunea câinilor care suferă de atrofie progresivă a retinei ar trebui să se deterioreze treptat; parcă luminile se sting încet.Atrofia progresivă a retinei la câini: cauze, simptome și tratament

Această boală nu are efecte sau simptome dureroase specifice, nu este ușor pentru proprietarul câinelui să observe dacă animalul suferă sau nu de această tulburare, de asemenea, deoarece câinele este capabil să compenseze pierderea vederii prin dezvoltarea altor simțuri precum mirosul și auzul.

O modalitate de a determina dacă câinele dvs. are PRA este să încercați să schimbați aspectul casei: dacă câinele se lovește în mod repetat de obiecte care anterior erau poziționate diferit, atunci acest lucru se va datora probabil tulburărilor vizuale.

Printre rasele cele mai susceptibile la această boală se numără: Cocker Spaniel, Dachshund, Labrador, Akita, Mastiff, English Setter, Collie, Welsh Corgi, Husky, Samoyed și Alaskan Malamute.

Atrofia progresivă a retinei la câini: simptome

Pentru a verifica dacă câinele dvs. suferă de această boală, trebuie să vă contactați medicul veterinar, care, datorită unei examinări speciale și a unei cercetări aprofundate, va stabili dacă există leziuni ale retinei, ceea ce este un semn clar de atrofie.

Simptomele atrofiei progresive a retinei la câini includ:

  1. Progresia orbirii.
  2. Dificultate de vedere la lumină.
  3. Pupile dilatate.

Electroretinografia este un studiu care măsoară impulsurile electrice generate și propagate în interiorul retinei: datorită ERG Atrofia progresivă a retinei la câini: cauze, simptome și tratamenteste posibil să se diagnostice progresia bolii în prealabil, precum și să se monitorizeze evoluția proceselor patologice în aceasta.

Amintiți-vă că PRA este un motiv pentru excluderea câinilor afectați de boală de la reproducere datorită naturii sale ereditare.

Atrofia progresivă a retinei câinelui: îngrijire

Nu există niciun medicament sau tratament care poate opri atrofia progresivă a retinei unui câine și, ca urmare, orbirea completă. Singurul lucru pe care îl puteți face este să evitați mișcarea obiectelor și a mobilierului prin casă pentru a ajuta câinele să se deplaseze mai ușor.

Ce contribuie la apariția atrofiei progresive a retinei?

  1. Factori ereditari.
  2. Alimentație necorespunzătoare
  3. Utilizarea neglijentă a medicamentelor sau vaccinurilor.
  4. Leziuni oculare.

Factorii ereditari se numără printre principalele cauze ale atrofiei progresive a retinei la câini. De asemenea, amintiți-vă că utilizarea excesivă sau necorespunzătoare a vaccinurilor sau medicamentelor afectează radicalii liberi, crescând producția acestora și provocând îmbătrânirea prematură a corpului.

Chiar și leziunile oculare pot provoca probleme cu retina: cicatrici, glaucom, inflamație și detașare a retinei. Infecțiile prezente în corpul câinelui determină o scădere a apărării imune și se răspândesc în ochii câinelui, afectând în același timp viziunea.

Deficitul de vitamine A și E și reglarea slabă a enzimelor inadecvate sau în exces pot influența formarea atrofiei. Există câteva forme de măsuri preventive care pot menține mai bine starea retinei câinelui, de exemplu, este important să mențineți creierul câinelui activ deoarece retina Atrofia progresivă a retinei la câini: cauze, simptome și tratamenteste „atașamentul” creierului.

O dietă sănătoasă bogată în antioxidanți, în special luteină, ajută la păstrarea vederii la câini: acest lucru este important pentru apărarea imună și pentru aportul adecvat de vitamine, acordați atenție hrănirii câinelui.

Diagnosticul atrofiei progresive a retinei.

La un câine bolnav, modificările externe ale ochilor nu sunt practic vizibile. Dar dacă observați totuși că câinele are dificultăți de orientare pe întuneric (stadiul inițial) și cu progresia bolii și în lumină (stadiul final), trebuie să arătați câinele unui medic veterinar-oftalmolog pentru a stabili diagnosticul.

Am scris deja mai sus că PRA face parte din boli genetice ereditare, pentru a identifica câinii bolnavi, precum și purtătorii la nivel genetic, a fost dezvoltat un test ADN care este utilizat pentru diferite rase de câini și diferite forme de PRA. Preferința unui test genetic este aceea că face posibilă identificarea câinilor pentru cei a căror viziune nu a fost încă afectată, dar totuși sunt purtători ai bolii (heterozigoti) și, prin urmare, pot transmite boala descendenților lor.

Testul ADN se bazează pe utilizarea cunoștințelor și tehnologiei genetice moleculare moderne. Cu ajutorul său, cu o siguranță sută la sută, câinii sănătoși sunt separați de normalul clinic, dar purtătorii, precum și de câinii bolnavi, chiar dacă nu prezintă simptome ale bolii. Testul se efectuează atât pentru pui, cât și pentru câini adulți.

Cum se face un test genetic?

Pentru a efectua un test genetic, este necesară o probă de sânge de la câinele în studiu. În timpul testării, se efectuează o microanaliză a mutațiilor din ADN care duc la apariția bolii.

Conform rezultatelor testului, animalele sunt împărțite în trei grupe:

  1. Sănătos.
  2. Purtători.
  3. Bolnav.MeniulMai multe despre acest subiect:Navigare

E-mail:
admin@koshachek.com
Toate drepturile rezervate © 2020.